Det är svårt att få tag på ett förstahandskontrakt idag, och alla har varken viljan eller ekonomin som krävs för att köpa en bostad. Därför väljer många att hyra och hyra ut lägenhet i andra hand. Det är ett bra sätt att få hyran betald om man själv är bortrest eller ska flytta till annan ort. Samtidigt är det ett sätt för bostadslösa att få någonstans att bo i väntan på en permanent bostad.
Godkänd uthyrning
Det första man behöver kolla upp innan man hyr ut i andra hand är ifall det ens är godkänt. I en hyresrätt är det alltid hyresvärden eller bostadsbolaget som avgör om det är okej att hyra ut lägenheten i andra hand. De flesta godkänner det för sex månader eller ett år om den som har hyreskontraktet ska flytta till annan ort alternativt prova på att vara sambo. Privata hyresvärdar kan både ha mycket strängare eller lättare regler. Det viktigaste är att alltid höra vad som gäller innan man annonserar ut lägenheten. I en bostadsrätt krävs ett godkännande från bostadsrättsföreningen innan det är okej att hyra ut sin lägenhet. Bostadsrättsöreningen har både rätt att neka uthyrning helt och hållet, eller att själva godkänna den blivande hyresgästen innan kontrakt kan skrivas.
Skälig hyra
Begreppet “skälig hyra” används när man hyr ut en hyreslägenhet i andrahand. Då får endast den faktiska hyran krävas tillsammans med faktiska kostnader för el, bredband, vatten och värme om det inte ingår. En lägre procent eller fast kostnad för eventuellt slitage kan även tas ut om lägenheten hyrs ut möblerad. En lägenhet som har en grundhyra på 5000:- är alltså inte okej att hyra ut för 10000:- i månaden även om efterfrågan finns. En hyresgäst som betalat mer än skälig hyra har rätt att kräva tillbaka överskottet i efterhand. Att hyra ut sin lägenhet till överpris kan alltså i slutändan bli en riktigt dyr historia.
I bostadsrätter finns inga regler kring hur mycket som kan tas i hyra. Detta har blivit ett problem då bostadsrätter som oftast är mycket billigare än hyresrätter i avgift, kan hyras ut till flera gånger den faktiska kostnaden. På det sättet trissas priserna upp. I städer där bostadsbristen är hög kan detta få katastrofala följder. I Stockholm har enstaka rum hyrts ut för upp emot 20 000:- /månad. Bostadsrättsinnehavare går ofta med vinster uppemot hundratusen kronor om året, medan de som inte har ett eget kontrakt kan behöva ta lån för att betala hyran.
Hitta rätt hyresgäst
Det finns alltid en viss risk med att hyra ut sin bostad. De allra flesta hyresgästerna sköter sig väl, men det kan vara svårt att veta i förväg vem som är bra och vem som kanske inte sköter sig lika väl. Därför är det rekommenderat att i första hand hyra ut till någon man redan har en relation till. Känner du ingen som är i behov av lägenhet så lägg istället ner lite extra tid på att kolla upp den tilltänkta hyresgästen innan ni skriver under kontraktet.