Bolånet är vanligtvis det största lånet man drar på sig under sin livstid. Oftast handlar det om flera miljoner, och det kan kännas överväldigande att ta ett så stort lån. Särskilt då många fortfarande är väldigt unga när de tar sitt första bolån och kanske inte har några större lån sedan tidigare.
För att bli av med oron och istället känna sig trygg inför sitt första bolån kommer här några handfasta tips att ha med sig vid ansökan.
- Jämför lån. Det finns många tjänster på internet som hjälper dig att jämföra lån hos olika banker. När du valt vilken bank du vill låna ifrån är det dags att börja förhandla om räntan. Tänk på att inte söka fler lånelöften efter att ha fått det du vill ha. Fler sökningar ger fler kreditupplysningar, något som kan försämra chansen att faktiskt få lånet när det är dags att köpa bostaden. Därför bör man heller inte handla på kredit efter att ha fått sitt första lånelöfte. Vänta med de stora inköpen tills efter att lånet är utbetalat.
- Förhandla om räntan. Många banker ger rabatt på räntan första året, men sedan höjs den vilket kan komma som en chock för många. Men det går att förhandla om räntan varje år. Det är lite tidskrävande då förhandlingen behöver upprepas en gång om året, men det sparar många tusenlappar varje år.
Öka ditt bolån. I jämförelse med vanliga privatlån är ett bolån väldigt förmånligt. Därför är det en bra idé att låna lite extra för att kunna baka in tidigare privatlån och eventuella kostnader i framtiden i bolånet. Många som köper boende behöver renovera mycket vilket lätt skenar iväg i pris. Om man istället lånar till renoveringen direkt i bolånet blir månadskostnaden mycket lägre och räntan blir låg.
- Oroa dig inte. Sist men inte minst så är det viktigt att inte begränsa sig själv bara för att man har ett stort bolån. Idag har majoriteten av alla som äger sitt boende ett bolån över en miljon kronor. Om man betalar räntan i tid och amorterar lite varje månad kommer det aldrig att vara till någon skada. Ett bolån är en bra investering och det går dessutom att belåna boendet ytterligare i framtiden om pengar saknas till något annat. Att äga sitt boende är alltid en trygghet.